Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KML / KMZ Nedir ?
#1

KML ve KMZ, Google yazılımlarında kullanılan ve özelde Google Earth ve Google Maps uygulamalarının kullandığı dosya uzantılarıdır. Bu iki Google uygulamasını kullanan kişiler, KML ve KMZ dosya formatlarını mutlaka kullanmıştır.
Hatırlatma: Google Maps, KML dosyalarını tamamıyla görüntüleyemez ve sadece belirli özelliklerini görüntüleyebilir. Bununla ilgili ilerleyen zamanlarda belki bir yazı yazabiliriz. Şimdilik kısa bir not olarak aktaralım.

Bu dosya formatları da artık birçok yazılımda-özellikle coğrafi bilgi sistemleri yazılımlarında- desteklenen dosya formatlarıdır.

Bu iki uzantı Google Earth ve Google Maps uygulamalarıyla açılabilen uzantılar. İkisi içinde kullanılabiliyor.

Peki ama aralarında ki fark ne?
KML, Google and Keyhole tarafından geliştirilen ve adı “Keyhole Markup Language” olan bir uzantının, sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Bu format bir coğrafi bilgi sistemi formatıdır. KML; resimler, çokgenler, 3D modeller, metinsel açıklamalar, diğer grafik içerikler ve birçok özelliği içerebilen bir formattır. Yani coğrafi özellikleri modellemek ve saklamak için kullanılan bir XML grameri ve dosya biçimidir.

Bir KML dosyası Google Earth tarafından, HTML ve XML dosyalarının web tarayıcılar tarafından işlenmesine benzer şekilde işlenir. HTML gibi, KML’nin de etiketlere dayalı ve belirli görüntüleme amaçları için kullanılan adlar ve öznitelikler içeren bir yapısı vardır. Böylelikle, Google Earth, KML dosyalarının tarayıcıları olarak işlev görür.

KML dosyasını Google Earth kullanarak oluşturulabileceğiniz gibi bu formatı destekleyen birçok program(arcgis vb.) ile de kml dosyaları oluşturabiliriz.

Oluşturulan ve kaydedilen KML dosyası, sıkıştırılmamış bir dosya biçimidir. Bize çoğu zaman sorun çıkarabilecek dosya boyutlarına ulaşabilir. Bu sorundan kurtulmak için bu formatını, sıkıştırmak isteyebiliriz. İşte bu sıkıştırılmış dosyaya KMZ adını veriyoruz. Harita dosyaları, pek çok grafiğe ve veriye sahip olabileceği için boyutu büyük olabilir. Bu sorundan KMZ ile kurtuluyoruz. KMZ aynı bilgileri taşır ve küçük boyutu sayesinde veri aktarımına da kolaylık sağlamış olur.



KML ve KMZ dosyalarını Google uygulamalarında kolaylıkla ve güvenle kullanabilirsiniz fakat diğer uygulamalar KMZ ile ilgili çeşitli sorunlar yaşatabilir. KMZ dosya biçimi, boyutu neticesiyle veri paylaşımı ve hızlı organizasyon imkânı sağlasa bile, KML kadar desteklenen bir format olmadığı için farklı programlarda çalışan kişiler tarafından kullanılamayabilir. Tabi eğer KMZ dosyalarını tekrar açarak -zip ve unzip dediğimiz işlemleri uygulayarak- KML dosyalarına dönüştürebileceğinizi de unutmamanız gerekir. Bu sorunu da bu şekilde aşabilirsiniz. Asıl soru; herhangi bir veri kaybı yaşanıyor mu? Bilmiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Özet:
KML, “Keyhole Markup Language” anlamına gelirken KMZ, “Keyhole Markup Language Zipped” olarak adlandırılır.
KMZ dosyası KML dosyasının sıkıştırılmış versiyonudur.
KML ve KMZ aynı özelliklerde verileri tutarlar fakat KMZ daha az alan kullanır.
KML Google uygulamaları ve birçok yazılım tarafından desteklenirken KMZ için bazen bu mümkün olmayabilir.
Reply
Thanks given by: StevenEpist , RobertFAw


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)